Actieve vakantiegangers overwinteren in Tenerife!
Niet alleen kan je er gerust elke dag een Duvel of cava'tje drinken onder de blakende zon,
het eiland biedt zoveel unieke natuur op zo'n kleine oppervlakte dat één winter nauwelijks volstaat.

 

 


Elk jaar trekken duizenden Belgen naar Spanje om de koude wintermaanden te ontlopen.
Wie echter wat meer actie zoekt dan een dagelijkse wandeling langs terrassen vol kletsende oma's in Benidorm of Marbella, moet in Tenerife zijn.
Het eiland van de eeuwige lente beschikt niet alleen het hele jaar door over een warm - en volgens de wetenschap extreem gezond - klimaat, er valt ook nog eens zoveel meer te ontdekken en te beleven.

Tenerife is het grootste en drukst bezochte van de zeven eilanden van de Canarische archipel. Het Spaanse eiland ligt op zo'n 300 kilometer voor de kust van Marokko en de Westelijke Sahara en geniet mede dankzij de passaatwind het hele jaar door van heerlijke temperaturen. Of toch althans het zuiden van Tenerife. De centraal gelegen vulkaan Pico del Teide, met zijn 3.718 meter de hoogste top van Spanje, verdeelt het eiland en het klimaat in tweeën. Het subtropische noorden krijgt tot zes keer meer neerslag te verwerken dan het veel drogere zuiden.

Die verscheidenheid zorgt er echter voor dat er op Tenerife altijd iets te ontdekken valt. De prachtige groene natuur in het noorden zet aan tot heerlijke (maar stevige) wandeltochten, en de talrijke unieke bezienswaardigheden zijn goed voor prettige daguitstapjes. Maar wie gewoon aan het strand wil liggen, kan dat ook, want zelfs in de winter is het in het zuiden meestal meer dan 20 graden warm.

Wie Tenerife bezoekt, is haast aan zichzelf verplicht om minstens een dag (en liefst meer) uit te trekken voor een bezoek aan Parque Nacional del Teide, het tot Werelderfgoed uitgeroepen natuurpark rond de vulkaan en met recht en reden het drukst bezochte nationale park van Europa. De buitengewone omgeving die door de vulkaan gecreëerd werd, is immers zó anders dat je je op de maan waant.

De top van de Teide - die nog altijd actief is! - kan ook bezocht worden. Als er niet te veel wind staat, vlieg je met de kabellift voor 12,5 euro naar boven om van het schitterende uitzicht te genieten. De terugreis kost evenveel, maar wie niet bang is van een wandeling van zo'n vijf uur, kan ook te voet naar beneden.

Beestjes kijken doe je in Puerto de la Cruz, aan de noordkant van Tenerife, Loro Parque bezoeken, een 13,5 hectare groot dierenpark dat in veertig jaar tijd verscheidene records op zijn naam schreef. Je vindt er niet alleen de meest uitgebreide collectie papegaaien ter wereld, het park huisvest ook het grootste indoor pinguïnverblijf ter wereld en het grootste dolfijnenbad en de langste aquariumtunnel van Europa. Het is tevens een van de weinige locaties waar je naar orka's kan gaan kijken en je vindt er gorilla's, zeeleeuwen, tijgers, otters, haaien, piranha's en andere exotische dieren. In de tuinen boordevol unieke flora is het dan weer heerlijk uitblazen en genieten. Tickets kosten 33 euro voor volwassenen en 22 euro voor kinderen. Aan de prijzige kant, maar voor natuurliefhebbers zeker een aanrader.

Ook reizigers met zin voor mystiek komen in Tenerife aan hun trekken. Midden in een wijk van het stadje Guímar aan de oostkust vind je een netjes onderhouden park met zes rechthoekige, piramidestructuren in lavasteen. De Noorse avonturier Thor Heyerdahl onderwierp ze in 1990 voor het eerst aan een onderzoek en concludeerde dat deze structuren meer zijn dan op elkaar gegooide hoopjes stenen. Archeologen spreken elkaar nog altijd tegen over de oorsprong en het doel van de Piramides van Guímar, maar dat maakt een bezoek aan het park niet minder interessant.

Bovendien kan je er ook heel wat bijleren over de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van het eiland, en vind je er een levensgrote replica van Heyerdahls beroemde papyrusboot de Ra II, waarmee hij in 1970 van Marokko naar Barbados voer. Tickets kosten bovendien amper 11 euro.

Groene kloof
De meest pittoreske plaats op Tenerife is ongetwijfeld Masca, een piepklein bergdorpje aan de oostkant van Tenerife met amper 80 inwoners. Masca ligt op een steile rotswand en kijkt uit over een groene kloof die tot aan de oceaan loopt. Het uitzicht is overweldigend en wie fit genoeg is om de afdaling door de kloof te maken (de wandeling duurt 6 uur heen en terug en gaat over een geaccidenteerd maar prachtig parcours), wordt beloond met onvergetelijke natuurpracht. Het pad loopt uit op een klein strandje dat smeekt om een duik in de oceaan te nemen. Zelfs in de winter!

Praktische info
Erheen: Tenerife ligt op zo'n 4 uur vliegen van Brussel. Tickets vanaf 60 euro .

Beste periode: hele jaar aangenaam, al is de kans op neerslag groter in de winter. Echt koud wordt het er nooit.

Logeren:
- H10 Gran Tinerfe. Goedkoop maar degelijk hotel in Costa Adeje, het toeristische hart van Tenerife. Voor wie graag aan het strand wil liggen, én een perfecte uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen. Vanaf zo'n €40 per nacht.

- Parador de las Cañadas del Teide. Comfortabel hotel met unieke locatie vlak naast de Teide op 2.000 meter hoogte. Goed voor een nachtje of twee, maar door zijn afgelegen ligging niet geschikt voor een lang verblijf. Vanaf zo'n €100 per nacht.

- Iberostar Anthelia. Vijf sterren in Costa Adeje met panoramisch zeezicht, gigantische zwembaden en degelijke restaurants. Ideaal met kinderen. Vanaf €150 per nacht.

 


In de Masca-baai kan je dolfijnen gaan spotten.


Tot in de jaren '70 was het prachtige Masca alleen met een ezel bereikbaar.


Playa de las Teresitas ligt op amper tien minuutjes rijden van hoofdstad Santa Cruz.
 
De locals gaan graag naar Playa de las Teresitas, een mooi strand met licht zand uit de Sahara.


Garachico is een charmant Canarisch stadje met natuurlijke zwembaden.


Hotel Melia Jardines del Teide in het zuidelijke Costa Adeje.

Het heerlijke klimaat zorgt voor een uitbundige plantengroei.


 Casas de Piedra in San Miguel.


enerife blijft een toeristische topper in het najaar, maar heeft de naam dat het helemaal plat gelopen is. Wij zochten plekjes op het eiland waar je nog wél die echte Canarische sfeer kunt proeven.

De stranden in het zuiden van Tenerife en de vulkaan El Teide zijn zonder twijfel de meeste bezochte plekken in Tenerife. Maar je Tenerife-ervaring kan ook erg boeiend worden als je enkele andere, veel minder toeristische plaatsen bezoekt. Neem nu Buena Vista, aan de woeste noordwestkust van Tenerife. Op zich niet zo'n indrukwekkende plek, maar het golfterrein dat hier gevestigd is, ontworpen door de wereldberoemde golfer Seve Ballesteros, is dat des te meer. Je kan hier golfcursussen volgen. Maar ook voor de minder actieve sporter zonder clubs is het er bijzonder prettig en stijlvol. Je kan hier heerlijk genieten van de schitterende setting met uitzicht over de oceaan of een duik wagen in het super-de-luxe openbaar zwembad. Het bijbehorende café-restaurant serveert lekkere maaltijden met adembenemend uitzicht op de omgeving. Dit terras is zonder twijfel één van de mooiste van het eiland.

Bergdorp Masca
Steeds meer toeristen laten trouwens het zuiden voor wat het is en trekken op verkenning landinwaarts. Daar worden ze aangenaam verrast door de authentieke charme van het eiland. Kleine dorpjes met een gezellig dorpsplein, mooie kerkjes, historische gebouwen in koloniale stijl en alles heel uitbundig versierd met bloemen en planten. Masca, een bergdorpje aan de noordwestkant van het eiland, is zo'n Canarisch dorpje en absoluut een bezoekje waard. Opgetrokken tegen de steil oprijzende wanden van het Tenogebergte is dit dorpje simpelweg beeldig. Tot in de jaren '70 kon je het enkel te voet of op een muilezel bereiken. Tegenwoordig voert een bochtige weg met schitterende vergezichten je netjes tot aan de schattige witte huisjes.

Charmant Garachico
Iets verderop ligt Garachico. Een uiterst charmant plekje, eveneens in de noordelijke helft van Tenerife. Weg van de grote massa kan je hier heerlijk relaxen op de terrasjes van een paar bars en restaurantjes op het gezellige marktplein. Er is een fort, een oud klooster, een draaimolen en kasseistraatjes, maar dé trekpleister van het stadje zijn de natuurlijke zwembaden. Door de vulkanische oorsprong van Tenerife zijn de kusten behoorlijk rotsig. Zo zijn er tussen de rotsen hier en daar poelen ontstaan waar het water opwarmt in de zon terwijl de overslaande golven voor wat verkoeling zorgen. Er zijn meerdere plaatsen op Tenerife waar je dit soort natuurlijke zwembaden kan aantreffen, maar tegen de charme van Garachico kunnen weinig andere plaatsjes op, zelfs al is het hier vaak bewolkt.

Terrasjes in La Laguna
La Laguna is de op één na grootste stad van het eiland, maar geeft toch een aangenaam gevoel. De enige universiteit van de Canarische eilanden bevindt zich hier en dat resulteert in jong volk, kleine cafeetjes en restaurantjes en veel boetiekjes. De stad is in Spaans-koloniale stijl. Talloze kerken, kloosters en patriciërswoningen verwijzen naar het verleden. Geen wonder dat La Laguna werd toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Jammer genoeg vind je hier nauwelijks een parkeerplaats. Dan maar naar La Orotava, met net zoveel mooie stadspaleizen, herenhuizen, kerken en kloosters als La Laguna, maar zonder chaotisch verkeer en met houten in plaats van ijzeren balkons.

Hoofdstad Santa Cruz
Verrassend genoeg is ook hoofdstad Santa Cruz een leuke plek om een dagje door te brengen. De stad heeft alles wat een grootstad te bieden heeft, maar dan zonder de schoonheidsfoutjes, zoals files en lawaai. Er is opvallend weinig toerisme, waardoor Santa Cruz nog heel Spaans aandoet met veel groene schaduwplekjes, parkjes vol bougainville, schijfcactussen en bananenpalmen. De blikvanger van de stad is het schitterende operagebouw Auditorio Tenerife, waar ook het Symfonisch Orkest van Tenerife is ondergebracht.

Niet ver daarvandaan bevindt zich nog één van Santa's trekpleisters, de Calle del Castillo. Autovrij, taksvrij en met onnoemelijk veel hippe en trendy boetieks en hier en daar een gezellig terrasje om even te bekomen van al dat shoppinggeweld. In tegenstelling tot veel andere plaatsen op het eiland zijn de winkels hier gelukkig niet zo siëstagevoelig en kan je bijna overal de hele dag door terecht.

In Santa Cruz de Tenerife weten de inwoners overigens wat feesten is. Nergens in Europa wordt er uitbundiger carnaval gevierd dan hier. Als je dus een bezoek plant in februari, kun je je hotel best een jaartje van tevoren boeken.

Dolfijnen
Tenerife heeft een vulkanische oorsprong en de landschappen liegen er niet om. De uitzichten zijn soms zo indrukwekkend dat ze vaak lang op je netvlies gebrand blijven. Het gebergte rondom de jachthaven van Los Gigantes is zo'n blikvanger. De boten liggen hier aangemeerd vlak voor hoge bergen die als priemen uit het water lijken opgerezen. Een uniek zicht. In deze haven liggen vooral toeristenjachten aangemeerd, maar je kan hier ook inschepen voor de boottochten voor dolfijnspotting. De organisatoren beloven je met 100% zekerheid dat je de dieren zult kunnen zien in de Masca-baai. Anders krijg je je centen terug.

Zwart zandstrand
Amper vijf minuten van Los Gigantes vandaan is het zwarte zandstrand van Puerto Santiago best te genieten. Als je de Noordzeekust gewend bent, is het even schrikken. Het vrij kleine strandje van Puerto de Santiago heeft zich genesteld tussen twee ruwe rotsconstructies in en het geheel doet hierdoor exotisch aan. De winkeltjes langs de wandeldijk zijn vrij kitscherig, maar de sfeer is heel gemoedelijk. Gelukkig is het strandje niet zo overladen als de goudgele stranden in het zuiden.

Bij de Teñerifos
Waar gaan de Teñerifos zelf naar het strand? Naar Playa de las Teresitas, op amper tien minuten rijden van hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Het enige strand met echt lichtgeel zand, afkomstig uit de Sahara. Lang, breed en zacht met palmbomen. Het bijhorende dorpje, San Andrés, ligt in alle eenvoud tegen een heuvel genesteld.

Wandelen
Behalve voor een gezonde dosis winterzon is Tenerife vooral geschikt om te wandelen. De barranco's (valleien) van Masca en Adeje zijn populair, maar hét wandelparadijs van Tenerife is het ruige, vulkanische Anagagebergte in het noordoosten. Voor zeldzame bloemen, onvergetelijke panorama's en vergeten dorpen.

Lekker Canarisch eten
Waar kan je nog authentiek Canarisch eten? Op zo'n 10 km van Puerto de Santiago kunnen fijnproevers hun hart ophalen in M.B, het restaurant van de Spaanse topchef Martin Berasategui, in het Abama Golf & Spa Resort, in Guia de Isora. Al meer dan tien jaar heeft hij drie Michelinsterren, dankzij zijn vernieuwende mediterrane keuken. Het indrukwekkende hotel beschikt ook over een tiental restaurants waar niet-hotelgasten eveneens welkom zijn.

Vind je dit allemaal wat te duur, dan kun je voorbij de Costa Adeje een typische Canarische schotel bestellen in het schattige vissersdorpje La Caleta. Niet meer dan een baai met een handvol terrasjes en vissershuisjes.

Nog goede adresjes: in El Burgado in Buenavista del Norte geniet je vaneen mooi uitzicht en zalige tapas. Pizzeria Bacco in Garachico is een eenvoudig, goedkoop maar goed eethuis. Finca Salamanca in Güimar serveert de regionale keuken in een landelijk hotel. Voor visspecialiteiten moet je naar het authentieke restaurant Regulo, in Puerto de la Cruz.


Logeertips
Hotel Melia Jardines del Teide (****), in het zuidelijke Costa Adeje op zo'n 15 km van de luchthaven Tenerife Sur. Schitterende locatie op een heuvel waardoor bijna alle 300 kamers van zeezicht genieten. Rondom kan je heerlijk slenteren in een tuin van maar liefst 12.000 vierkante meter of een duik te nemen in één van de grote openluchtzwembaden. De ruime kamers zijn sfeervol ingericht met warme tinten en alle kamers beschikken over een terras. Een verblijf van zeven nachten in all-inclusive kan vanaf 1.012 euro per persoon, vluchten inbegrepen. Bij Thomas Cook.

'casitas' zijn charmante vakantiehuisjes weg van de drukte. Daarvoor heb je wel een huurauto nodig. Je geniet hier van alle vrijheid. Zoals in Casas de Piedra (****) in San Miguel, ruime villa's midden in een bananenplantage. Keuze uit uitgeruste appartementen en bungalows, vanaf 595 euro per persoon voor zeven nachten, enkel logies, met vluchten, bij Thomas Cook (reisagent of http://www.thomascook.be).


Pico del Teide, met zijn 3718 meter de hoogste berg van Spanje


Op Tenerife vindt iedereen wel iets van zijn gading,
of je nu een echte zonaanbidder bent of een onverschrokken avonturier.

Het zonovergoten eiland Tenerife is het grootste van de zeven Canarische Eilanden en kent door de aanwezigheid van de berg Pico del Teide een gevarieerd klimaat en een rijke fauna en flora. Hier vindt elk type vakantieganger wat wils. Wij geven enkele suggesties voor de zonaanbidder, de natuurliefhebber, de shopaholic, de cultuurliefhebber en de avonturier.

Voor de zonaanbidder: paradijselijke playa's
Tenerife telt tal van mooie badplaatsen. Vooral de stranden in het zuidwesten zijn, dankzij het subtropische klimaat, populair als winterzonbestemming. In Playa de las Americas, wellicht de grootste en meest bekende badplaats van Tenerife, kan het feestbeest tot in de vroege uurtjes de bloemetjes buiten zetten. Ook in Los Cristianos, even ten zuiden van Playa de las Americas, vind je vele uitgaansmogelijkheden. Ben je meer op je rust gesteld, dan moet je in het stijlvolle Costa Adeje of het sfeervolle Puerto Santiago zijn. De sportieveling vindt dan weer zijn gading in het surfparadijs El Médano.

Voor de natuurliefhebber: Parque Nacional del Teide
Het prachtige Parque Nacional del Teide is een must voor elke natuurliefhebber. Hier is de Pico del Teide, met zijn 3718 meter overigens de hoogste berg van Spanje, heer en meester. Vanaf de besneeuwde top van deze centraal gelegen slapende vulkaan geniet je van een adembenemend uitzicht over het eiland. Maak je dus klaar voor een vijf uur durende klimpartij of laat je gemakshalve naar boven brengen met de kabelbaan 'Teleferico del Teide'.

Voor de shopaholic: Santa Cruz de Tenerife
Shopaholics kunnen hun hart ruimschoots ophalen in Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van Tenerife en dé shoppingstad bij uitstek. Calle Castillo is the place to be. In deze smalle autovrije straat vind je alles van designerkleding tot Canarische volkskunst.

Voor de cultuurliefhebber: San Cristóbal de La Laguna
Wil je wat cultuur opsnuiven, dan moet je naar de universiteitsstad San Cristóbal de La Laguna. Hier kun je honderden architectonische pareltjes bewonderen zoals prachtige kerken en fraaie paleizen uit de 17e en 18e eeuw. La Laguna is de voornaamste historische stad van de hele Canarische Archipel en werd in 1999 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Voor de avonturier: La Gomera
Hou je van avontuur, maak dan een daguitstap naar La Gomera, de 'Groene Parel van de Canarische Eilanden'. De uitgestrekte sprookjesachtige bossen van het Parque Nacional de Garajonay zijn zeker een bezoekje waard. Ook whalewatching mag je hier niet vergeten. De oceaan rond La Gomera is immers de habitat van tal van walvissen en dolfijnen. Gomera bereik je na ca. 45 minuten per boot vanuit Los Cristianos.
(Orbiville.be)