BRAZILIE - PANTANAL

De Pantanal is één van de grootste wildreservaten ter wereld

Op zoek naar capibara’s, tapirs en zelfs jaguars

De Pantanal is één van de grootste wildreservaten ter wereld. Het prachtige moerasgebied strekt zich uit over Bolivia, Paraguay en Brazilië. Tijdens het regenseizoen loopt het gedeeltelijk onder water. Hierdoor ontstaan eilandjes, waar dieren bij elkaar komen. In het droge seizoen wordt het lastiger om er voedsel te vinden en trekken ze naar de waterplaatsen. Een uitgelezen kans om capibara’s, tapirs en zelfs jaguars te spotten!

hyacinth macaw brazilie

Een wandelsafari

Een wandelsafari is een fantastische manier om dieren veilig en in alle rust te bekijken. Met een ervaren gids gaat u op zoek naar de Big Five van de Pantanal. Daarnaast ziet u ongetwijfeld kaaimannen, brulapen, wasberen en veel vogelsoorten. Uw gids kent de nestplaatsen van de jabiru en de hyacinth macaw (hyacinth ara), die eenvoudig te bereiken zijn. Wist u dat u altijd tegen de wind in wandelt? Dat maakt de kans op een ontmoeting met Pantanalbewoners optimaal.

paardrijden pantanal brazilie

Een paardrijsafari

Vanuit het zadel heeft u een weids uitzicht over de moerasvelden. U went snel aan de tred van uw paard en geniet van de geuren en kleuren van de natuur om u heen. Op een paard door de moerassen rijden is een beleving. Voor u vertrekt, geeft een lokale gids u een duidelijke uitleg waardoor de tocht ook voor onervaren paardrijders goed te doen is. Foto’s maken is geen probleem: als u even de teugels aanhaalt, houdt uw paard geduldig stil.

kaaiman pantanal brazilie

Een kanosafari

Langzaam peddelt u over het water, langs capibara’s of tapirs die een bad nemen. Volledig op hun gemak: vanaf het wateroppervlak kijkt u ze recht in de ogen. Op veilige afstand van de oevers wijst uw gids u op zonnebadende kaaimannen. Een ontspannen en toch actieve manier om de flora en fauna van de Pantanal te verkennen.

Snorkelen in Brazilie

Snorkelen

Brazilianen zijn dol op water. In de vakantieperiode trekken ze massaal naar de kust. Als ze de natuur opzoeken, doen ze dat ook het liefst op of in het water. In de Pantanal, bijvoorbeeld. Hier kunt u fantastisch snorkelen. Het water is kristalhelder en u wordt omringd door scholen felgekleurde vissen. Bonito is een bekende snorkelplek, maar wel toeristisch. In het noorden van de Pantanal vonden wij het plaatsje Nobres, waar u in alle rust van de onderwaterwereld kunt genieten.

 
 

Intens avontuur in de Pantanal

Eén van de indrukwekkendste natuurgebieden ter wereld, hoe verken je dat het beste?  7 tips voor niet-te-missen activiteiten!

1. Zeldzame dieren spotten op safari

Al wandelend tijdens een safari zie je de meeste dieren. Wat dacht je van de kaaiman, reuzenooievaar, capibara, reuzenotter, reuzenmiereneten, gordeldier, blauwe ara, toekan, ibis, ijsvogel, en veel, veel meer? De Pantanal is natuurlijk ook het jachtgebied van de jaguar, maar om deze te spotten moet je heel diep in het gebied doordringen en vooral veel geluk hebben.

Capibara op safari in de Pantanal

2. Kaaimannen spotten vanop de boot

De beentjes even laten rusten? Scheep in voor een tocht met een klein bootje en ga op zoek naar kaaimannen. Hoewel, veel zoeken zal je niet moeten doen!

Varen met een boot in de Pantanal

3. Kanovaren op één van de vele rivieren

De vele rivieren in de Pantanal lenen zich perfect tot een kanotocht. Vanop het water bekijk je het gebied vanuit een ander perspectief. Wie stil is spot niet alleen kaaimannen maar ook anaconda’s, vogels, en een heleboel dieren aan de oevers.

Vogels spotten in de Pantanal-Brazilië

4. Vissen op piranha’s

Lang wachten hoef je niet te doen wanneer je vanuit een bootje een vislijntje uitgooit, want de bijtgrage piranha’s happen snel toe. Al is snelheid wel belangrijk als je er eentje wil binnenhalen. De vis van de lijn halen is de echte uitdaging in dit verhaal, vanwege de scherpe tandjes. Na een paar uurtjes piranhavissen keer je terug met een mooie buit, en nog even later sissen de visjes lekker op de barbecue. Genieten!

Piranha's vissen in de Pantanal

5. Overnachten in een hangmat

Natuurlijk kan je kiezen voor een comfortabele lodge, maar we willen het je niet aanraden, want slapen in de jungle is een overweldigende ervaring. Bevestig jehangmat tussen twee stevige bomen/palen en wieg jezelf in slaap met de geluiden van de jungle op de achtergrond. Vergeet zeker je muskietennet en muggenmelk met DEET niet! Op een heel aantal plaatsen wordt dit type logies aangeboden. Eten is gewoonlijk voorzien, een douche niet altijd. Maar dan neem je toch gewoon een frisse duik in de rivier!

Slapen in hangmatten in de jungle van de Pantanal in Brazilië

 

6. Niet voor doetjes: een nachtsafari

Een hemel met meer sterren dan je ooit voor mogelijk hield, oplichtende oogjes in het duister en een overweldigende stilte die slechts af en toe door de roep van dieren doorbroken wordt. Ook al heb je niet altijd het geluk om heel veel dieren te spotten, een nachtsafari moet je gewoon eens meegemaakt hebben.

Uil tijdens nachtsafari in de Pantanal

7. Paardrijden door het moeras

Er lopen enkele wegen de Pantanal in, maar na een tijdje stoppen die en kan je alleen over water of te voet verder. Of te paard natuurlijk. De Pantaneiro cowboys doen dit al honderden jaren, en nemen je graag te paard op sleeptouw door moerassige gebieden die te voet of per boot moeilijk bereikbaar zijn.

Te paard door de Pantanal